gisteren kreeg Hamas een volledige politieke K.O. te verwerken terwijl ze militair ineenstort

0

Ten eerste heeft ze ondertussen al verschillende kampen en bolwerken verloren, zijn 30% van de tunnels al vernietigd en worden de laatste kilometers langs de kustlijn van Gaza door het IsraĆ«lisch leger langzamerhand veroverd zodat Gaza City bijna volledig omsingeld is. Gisteren kreeg het enorme Hospitaalcomplex al een eerste controlemissie van het IsraĆ«lisch leger waarbij wapens en enkele vluchtbunkers werden gevonden maar het complex is heel groot en heeft veel verschillende gebouwen en dus meerdere operaties zullen nog volgen. Het lijkt er wel sterk op dat de leiders, kaders en milities van Hamas vertrekken of vertrokken zijn. De tegenstand die ze ondervinden lijkt niet op het harde aangekondigde gevecht van 10.000 tot 40.000 leden van Hamas, al doet de civiele tak in al de ‘Palestijnse overheid- en internationale organisaties’ wel perfect mee aan de propaganda oorlog.

Ten tweede is de ontmoeting tussen China en de VS gisteren van een enorm geostrategisch belang aangezien China zich weigert met Iran tot de ‘as van het kwaad’ te rekenen en duidelijk heeft gemaakt aan de VS dat ze op alle mogelijke manieren een confrontatie op welke manier dan ook wilt vermijden. Dit zijn natuurlijk maar woorden, maar het is hoe dan ook internationaal een sterk signaal. Iran staat er nu helemaal alleen voor aangezien Rusland ook te hard bezig is in OekraĆÆne om voldoende militaire en financiĆ«le ondersteuning te geven. De door sommige analisten opgehypte band tussen Iran, Rusland en China blijkt eerder een schaduwspel van poppen dan een te duchten nieuwe internationale alliantie.

Logisch is dan ook dat ten derde Iran via haar Religieuze leiders gisteren heeft duidelijk gemaakt dat ze de lokale ‘verzetsbewegingen’ wel wilt blijven ondersteunen tot op een bepaalde hoogte, maar dat ze helemaal geen zin heeft om betrokken te worden in een regionaal conflict. Het hele uiteindelijke politico-militaire plan van Hamas valt dus in het water. De gelieerde organisaties kunnen dus wel nu en dan wat raketten en terrorisme aanvallen uitvoeren op IsraĆ«l maar ze moeten vooral zorgen dat Iran zelf buiten schot blijft. Een tweede aanval zoals op 7 oktober is al helemaal uitgesloten aangezien de reactie hierop ook Iran zou kunnen treffen aangezien die niet zou kunnen plaatsvinden zonder haar steun of impliciete goedkeuring. Dus Hezbollah concentreer je op de macht en niet op de fata morgana van de bevrijding van Jeruzalem. Vergeet alle ronkende verklaringen, kijk naar de militaire daden.

En als kerst op de taart volgt dan de mededeling van Saoudiƫ Arabiƫ dat ze nog steeds aan een regionaal vredesplan werken waarin Israƫl als staat wordt erkend en regionale veiligheidsgaranties krijgt terwijl de Palestijnen een volwaardige staat krijgen (wat niet kan met Hamas). Tevens zou naar Europees model de regionale economische samenwerking en handel worden uitgebouwd en Israƫl zou daar (vanwege haar technologische vooruitgang) een grote rol in spelen.

Het is dus het begin van het einde voor Hamas. Het zou echt dom zijn om nu nog te sneuvelen voor een zaak die geen enkele kans op slagen meer heeft.

Ik hou een slag onder de arm, dit is gebaseerd op de huidige situatie die elk uur kan veranderen door onvoorziene gebeurtenissen of wijzigingen. Maar gisteren was een historische dag. Indien ze bevestigd wordt zal de vrede hierna 1000 keer belangrijker zijn dan de oorlog die nu wordt gevoerd. De landen zoals Belgiƫ die in de voorhoede lopen om Israƫl te straffen dreigen wel zo hun kans te missen om een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel te krijgen of geloofwaardig genoeg te zijn voor beide partijen.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jerusalem_View_flash90.jpg

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed