zij die denken dat na deze pauze de oorlog in Gaza zomaar zal herbeginnen maken zich illusies

0

Dit betekent niet dat het vechten zal stoppen. Het betekent wel dat grote offensieven en bombardementen in het slechtste geval vervangen worden door huis per huis, straat per straat gevechten in het Noorden waarbij het zuiden een gedemilitariseerde zone moet worden tot IsraĆ«l het Noorden heeft ‘gekuisd’ van Hamas infrastructuur en nadien het gebied kan overdragen aan een later te bepalen Vredeskorps dat moet garanderen dat geen raket of andere aanvallen nog vanuit Gaza op IsraĆ«l landen al is Zuid-Libanon met haar UNO troepen in de ‘veiligheidsbuffer’ een voorbeeld van hoe het niet werkt.

Deze twee titels uit Israel Today tonen dat de VSA geen zin heeft in een nieuw groot offensief zonder dat Hamas dit provoceert. Het kan daarom goed zijn dat deze pauze vertraging zal oplopen al is het omdat Hamas zo dom is van op het laatste moment nieuwe eisen te stellen waarvan ze weet dat Israƫl ze niet kan aanvaarden. Verwacht niet dat je dit zal lezen in de westerse of Arabische pers.

Het is wel het visueel probleem van Israƫl. Tegenover stenen gooiende jongeren zet ze schietende soldaten terwijl oproerpolitie met veel traangas en waterkannonnen veel efficiƫnter zijn en op tv in de westerse wereld als normaal overkomen. Een Low Level conflict met enkele bombardementen die het liefst worden uitgevoerd door High Precision bommen vanuit drones is visueel veel aanvaardbaarder dan enorme rookwolken boven stedelijke gebieden waar mensen nog leven. De doctrine van je macht te tonen en zo anderen af te schrikken heeft in deze realtime socialmedia 24/7 omgeving wel een zwaar negatief propaganda effect dat als een boemerang het publieke imago van Israƫl bij heel veel jonge generaties wereldwijd onmiddellijk en voor lange tijd heeft aan diggelen geslagen.

De volgende oorlog van Israƫl kan dan ook maar gestart worden als ze ook haar propaganda machine volledig in orde heeft. En niet zoals een woedende stier op een rode lap afstormen zonder veel na te denken.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed