updated : Brusselmans of Humo of DPG heeft tot vandaag geen echte verontschuldiging aangeboden voor oproep tot moorddadig geweld tegen Joden

0

Tussen de grote storm van verontwaardiging die zelfs internationale proporties heeft aangenomen is er 1 iets die ons is ontgaan en wat typerend is voor antisemitisme.

Niemand heeft ook maar oprechte verontschuldigingen aangeboden.

De Schrijver zelf vond dat het buiten proporties was, was al dat ‘joodse gedoe’ beu en begreep er niets van en wauwelde dan even iets van als hij iemand zou hebben gekwetst dat het niet de bedoeling was enzovoort. Echt helemaal overtuigend van een ‘succesvol’ auteur die in staat zou moeten zijn om een lange en duidelijke verontschuldiging te schrijven. Maar hij WIL het niet want hij kan het niet. Zich verontschuldigen tegenover Joden wie doet dat nu ?

De Humo zelf die vond dat het allemaal maar om te lachen was en dat wij zo dom waren om het niet te begrijpen en probeerde ook deze lijn vol te houden tegenover CNN die daar direct haar hoofdtitel van maakte. Een paar uur later was het artikel van Brusselmans – nog altijd in dienst – verdwenen. Niet omdat er protesten van Joden en democraten waren of klachten werden ingediend. Een verklaring voor het intrekken van het artikel werd niet gegeven. Waarschijnlijk allemaal de fout van de Joodse lobby je weet hoe machtig die zijn ….

DPG wil er als verantwoordelijke uitgever blijkbaar niet teveel mee bezig zijn maar heeft zelf als bedrijf nog altijd geen enkel initiatief genomen om bij de redactie van Humo de nodige crisismanagement te voorzien en er de nodige conclusies te treffen. Er zijn schrijvers voor minder ontslagen.

Brusselmans, Humo en DPG zijn de drie aapjes …. Horen Zien Zwijgen (en dus toestaan)

Het is niet alleen de afwezigheid van verontwaardiging bij merendeel van de politieke klasse en de tafelspringers van het eerste uur wanneer ergens nazi of racisten een podium zouden krijgen dat tot nadenken stemt, maar ook de aanvaarding dat Brusselmans, Humo en DPG hiermee lijken weg te komen.

Volgens Luckas Vander Taelen in de Standaard van vandaag is er voor dat artikel van Brusselmans “geen ander woord dan antisemitisme” en moet hij dan ook “nu dringend en ondubbelzinnig zijn spijt betuigen en afstand nemen van elke vorm van antisemitisme.”

Hoe langer Brusselmans, Humo en DPG zwijgen, hoe problematischer hun stilte wordt en hoe meer verdacht hun houding zal worden.

update 9 augustus 12h42

Het is voor iedereen rijkelijk te laat duidelijk geworden dat men die colomn niet kon laten staan maar echte verontschuldigingen hoeven geen context of verklaringen. Een echte verontschuldiging is enkel en alleen ‘het spijt me’ en al de rest is er teveel aan want als je begint uit te leggen dan zijn het geen echte verontschuldigingen en hoe langer je blijft verklaren en context geven hoe minder echt je verontschuldigingen zullen overkomen.

bron https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240809_93276954

“Humo weerlegde eerder de kritiek dat de passage ā€œpsychopathischā€ is of zou aanzetten tot moord. ā€œDe uitspraken van Herman Brusselmans maken deel uit van een satirische column, niet van een journalistiek artikel of een interview. Voor wie de volledige column leest, is het overduidelijk dat Herman de zinnen niet letterlijk bedoeld heeftā€, klinkt het.

ā€œMaar dat neemt niet weg dat wij verveeld zitten met de zaakā€, zegt adjunct-hoofdredacteur Matthias Vanderaspoilden in een stuk in het tijdschrift zelf. ā€œIk begrijp dat mensen die Humo of de stijl van Herman Brusselmans onvoldoende kennen en zonder context met dit citaat geconfronteerd worden, schrikken. Het is vanzelfsprekend nooit de bedoeling geweest om de Joodse gemeenschap te kwetsen. Als dat toch is gebeurd, willen we ons daar graag voor verontschuldigen. Daarom hebben we uiteindelijk ook beslist om de column offline te halen.ā€

Volgens Vanderaspoilden is Brusselmans aangeslagen en wilde hij met de column vooral een punt maken dat bij de oorlog ook veel onschuldige mensen gedood worden en dat zoiets hem woedend maakt.”

Maar dit zijn toch geen verontschuldigingen – noch van Humo noch van Brusselmans. Hoezeer een oorlog je ook woedend maakt – of hetzij welke andere actuele zaak – je hebt nooit het recht om daar mensen voor te gaan bedreigen met dodelijk geweld.

Dat het nooit de bedoeling zou geweest zijn om de Joodse Gemeenschap te kwetsen is gewoon een leugen. Het was uiteraard zijn bedoeling om de Joodse Gemeenschap en hun vrienden te kwetsen want hij wist van zijn vorige antisemitische colomns wel al heel goed waar de grenzen lagen en hoe zijn antisemitisme onthaald zou worden.

Echte verontschuldigingen van DPG HUMO en Herman Brusselmans zijn iets in de aard van

‘De schrijver had zich laten gaan en had nooit mogen schrijven dat hij iemand wou aanvallen met een moorddadig mes en we beseffen dat dit voor de betrokken gemeenschap had kunnen overkomen als bedreigend aangezien ze vandaag veel dergelijke bedreigingen krijgen. We hadden dit niet mogen publiceren en zullen erop zien dat dergelijke karikaturale en gevaarlijke beschrijvingen van onze lokale Joodse gemeenschap niet meer zullen gepubliceerd worden. We zullen hier eerstdaags overleg over organiseren met hun representatieve organisaties. Tevens hebben we onze advocaten de opdracht te geven om een overeenkomst te bereiken met de tegenpartijen omdat we hier duidelijk in de fout zijn gegaan en een proces hierover overbodig is. Dit had niet mogen gebeuren en mag onder geen enkel beding opnieuw gebeuren door hetzij wie die op hetzij welke manier voor onze bedrijven werkt in hetzij welk medium op hetzij welk moment.”

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed