Hamas en Iran kennen geen democratie en begrepen het protest in Israël niet

0

Hamas en Iran dachten dat Israël met de massale protesten tegen de juridische staatsgreep die Netanyahu tegen de grondvesten van de democratie wou plegen door één van haar fundamenten (de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht) sterk te verzwakken niet in staat zou zijn om een oorlog te voeren.

De veronderstelling was juist dat tijdens deze protesten de Israëlische bevolking meer bezig was met deze interne dreiging tegen een fundament van de bestaansplicht van Israël. Israël kan niet meer van haar democratie afbouwen, dat is een democratie in Israël zelf (en niet de ‘bezette gebieden) en vergeleken met de omringende landen niet met onze westerse democratie (uitgezonderd Hongarije). Dat de bevolking van Israël toen meer bezig was met deze interne extremistische religieuze en autocratische dreiging dan met de toen niet erg actieve externe dreiging was correct.

De veronderstelling dat het Israëlische leger en de inlichtingendiensten toen meer bezig waren met het onderdrukken van de protesten en het beveiligen van de even extremistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever was ook correct. Het is waarschijnlijk daarom dat net zoals voor 9/11 en 2016 de indicaties van komend onheil niet de aandacht kregen die ze zouden moeten hebben gekregen. Tevens was er een desorganisatie omdat veel personen ontslag hadden genomen uit de veiligheidsdiensten omdat ze niet langer wilden werken voor een extremistische regering onder Netanyahu die de fundamenten van de democratie wilde afbouwen.

Maar op het belangrijkste punt waren ze compleet fout omdat ze geen democratie kennen en democratie als een zwakte en niet als een sterkte zien, als een nadeel voor het mobiliseren van je bevolking in plaats van een voordeel om je hele bevolking te betrekken bij de existentiële strijd om het voortbestaan van hun staat. De Israëli gingen niet vechten voor Netanyahu of voor de kolonisten. Ze gingen vechten voor hun volk, hun families, hun land en vooral het IDEE Israël.

Niets is zo krachtig als het IDEE Israël, het land waar je als jood nog jood mag zijn en niemand je enkel daarom bedreigt. Je mag er ook niet religieus, christen of Islam zijn of wat dan ook 🙂

Deze video legt dit goed uit.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed