De VSA is de fundamentalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever meer dan beu en zegt dat nu ook publiek

0

De enige nieuwszender die momenteel het waard is om je tijd aan te verdoen, zelfs op de achtergrond terwijl je werkt of iets anders doet is LCI. Je vindt ze online op Youtube maar ook op Proximus. Het is trouwens in tegenstelling tot BFMTV een nieuwszender die de democratische waarden en landen blijft verdedigen, zelfs in deze chaotische tijden maar altijd met de nodige zelfrelativering en nuances. Indien je Engels beter is dan je Frans kan je de ondertiteling aanzetten.

In het volgende stuk interview zegt de woordvoerder van State Departement (Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VSA) een aantal heel belangrijke dingen die de propaganda van de Pro Hamas betogers totaal doorkruist.

Ten eerste moeten de Joodse kolonisten alle gronden en goederen teruggeven die ze de afgelopen weken onrechtmatig hebben in beslag genomen van Palestijnse inwoners en moet de Israƫlische overheid optreden om hun geweld te stoppen. Dit zal met de huidige coalitie moeilijk zal aangezien de extreemrechtse minister zelf zware wapens is gaan uitdelen onder deze kolonisten.

source Creative Commons https://www.flickr.com/photos/birdeye/3126488377

Ten tweede erkent de VSA nog altijd niet deze nederzettingen en zullen deze een globaal stabiel vredesakkoord met 2 leefbare en veilige staten niet in de weg mogen staan. Dit was ook het geval tijdens vorige vredesakkoorden toen Israƫl gebied opgaf en zelf haar kolonisten zelfs gewapenderhand kwam terugdrijven van het land dat zou worden overgedragen. Praktisch is de situatie nu veel moeilijker, maar het uitgangsprincipe is duidelijk. Ze is moeilijker omdat er honderdduizenden kolonisten zich reeds gevestigd hebben op de Westelijke Jordaanoever en sommigen hebben zich daarvoor van voldoende wapens voorzien.

Ten derde dient Israƫl de Palestijnse Autoriteit van de miljoenen belastingsinning te voorzien die Israƫl er van Palestijnen ontvangt. De VSA wilt immers dat Abbas over voldoende fondsen blijft beschikken om zijn veiligheidstroepen en de sociale ondersteuning te kunnen onderhouden. Dat die overheid redelijk corrupt zou zijn leidt geen twijfel, maar niemand heeft belang bij een ineenstorting van het Palestijns overheids- en veiligheidsapparaat. Tenzij Hamas en Hezbollah of de Islamitische Jihad.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed