Dit is waarom Hamas liefst zo snel mogelijk op de lijst naar het buitenland staat – ze zitten gevangen als ratten in een val ….

0

De ene na de andere analist kwam zeggen dat Israƫl in de val van Hamas was getrapt. Iedereen verwachtte de eerste weken dat de Israƫlische troepen massaal zouden Gaza binnentrekken en dat er onmiddellijk duizenden burgerdoden zouden vallen en een massa Israƫlische zaken.

Het is nu wel duidelijk – misschien op aandringen van de VSA – dat momenteel een omsingelingsstrategie wordt uitgevoerd die voorzichtig en stapsgewijs het koord rond de nek van Hamas zal dichttrekken. Indien IsraĆ«l al meer dan drie weken de inwoners van Gaza City vroeg om het gebied te verlaten was juist om het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken tijdens de komende weken.

Maar kijk naar de map en weet dat binnen hier en een week alles volledig dicht zit – tenzij er nog niet gevonden tunnels zijn. Voor de IsraĆ«lische soldaten in de middenstrook van Gaza is het iets moeilijker omdat ze langs beide kanten worden aangevallen maar het is essentieel om Gaza in twee te snijden.

Vanaf dat moment is veel mogelijk. Overgave en vertrek van Hamas naar Iran. Vrijlating gijzelaars al dan niet in ruil voor gevangenen in IsraĆ«l. Of een straat per straat, gebouw per gebouw gevecht. Of gewoon een omsingeling die blijft duren tot Hamas zelf – of onder druk van de lokale bevolking die ze hebben weerhouden om te vertrekken – beslist dat het tijd wordt om de wapens neer te leggen. Whatever. Time will tell. Dit is de map.

Bron NYT 3 november 2023

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed