Het kon de elite van dit land niet veel schelen dat de NMBS joden, zigeuners en werkplichtigen naar Nazi Duitsland naar ‘werkkampen’ stuurde

0

Dit is niet wat wij zeggen, het staat zwart op wit in het verslag dat in opdracht van de Senaat is gemaakt door een groep gerenommeerde historici na jarenlang onderzoek over de specifieke rol van de NMBS in de deportatie van de joden en anderen in Belgiƫ tijdens WWII.

Het echte historisch onderzoek naar WWII en de misdaden tegen de menselijkheid en de wijze waarop onze bedrijven, politieke en sociale leiders hiermee omgingen – in tegenstelling tot veel gewone mensen die hun leven riskeerden om Joden te helpen onderduiken – moet nog beginnen. Het is wel duidelijk dat de toon al wat harder is dan het zachte soepje van het eerste rapport dat voor de Senaat werd gemaakt over de rol van de Belgische overheid in de Jodenvervolging. Dat is in feite zelfs een rapport dat grondig mag herschreven worden.

Maar hier gaat het over de nationale spoormaatschappij NMBS die zonder al te veel scrupules Belgen en Buitenlanders vervoerde vanuit BelgiĆ« naar werk- en doodskampen. En daar nog netjes voor werd betaald – zo’n 50 miljoen enkel en alleen voor het vervoer van Joden naar de uitroeiingskampen – waarvan ze vandaag zeggen dat ze het niet wisten, maar niemand kwam terug en indien het zo was dat zoveel mensen uit het verzet bij de spoorwegen werkten dan was het ook zo dat zij het konden weten want in de illegale pers en netwerken was wel degelijk sinds 1942 en zeker 1943 geweten dat het uitroeiingskampen waren. Maar ze hielden zich liever van de domme alsof ze het niet wisten en hadden ook totaal geen zin om het te weten. En zelfs als ze het niet wisten konden ze zich ook afvragen waarom die transporten in volledig afgesloten beestenwagens moesten gebeuren en waarom mensen al dood waren toen die treinen aankwamen in Duitsland. Indien het enkel een werkkamp is zou dat toch onder betere omstandigheden gebeuren, want je wilt toch geen werkkrachten verliezen.

Het hele voorlopige rapport kan je hier lezen en vooral het besluit is zeer interessant om te lezen. Voor het gemak hebben we het gedownload – en we zullen daar later meer documenten aan toevoegen.

De Ecolo minister van de NMBS denkt wel aan een nieuwe ‘Raad van Wijzen’ enzovoort maar niet aan het teruggeven van die 50 miljoen die de NMBS netjes heeft ontvangen voor bewezen diensten.

Hij wil vooral niet dat Joden dit rapport zouden gebruiken om te gebruiken als propaganda tijdens de oorlog in Gaza want dat is zijn grootste bekommernis. Tsja, als je zelfs tijdens de presentatie van een rapport over de passiviteit van de NBMS en de Belgische Overheid tijdens de Holocaust over Gaza en Hamas moet beginnen, dan ben je volgens mij toch goed gestoord. Er is volgens mij geen groter gebrek aan respect.

En voor wat betreft bijkomend onderzoek is het nodig om heel goed te herinneren dat het volgens de onderzoeker de fout is van de Joden zelf dat de NMBS en de Belgische Overheid niet sneller dit onderzocht hebben omdat ze hebben nagelaten om klacht in te dienen. Alsof je na een Holocaust moet wachten op de klachten van de slachtoffers vooraleer dat je je eigen gewetens- en historisch onderzoek kan starten. Om te vermijden dat je niet meer dezelfde fouten zult maken moet je deze onderzoeken zelf direct na zulke zaken starten en de archieven verzegelen. Maar daar had men blijkbaar geen zin in, men wou de fantasie van het Grote Verzet opbouwen en in stand houden. Er was verzet, maar niet tegen het transport van Joden naar hun doodskampen. Zeker niet genoeg, enkele individuele acties niet te na gesproken.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed