Hoe Marc Van Ranst een 84 jarige Holocaust overlever probeerde te kleineren

0

Marc van Ranst is niet alleen de meest gekende viroloog hij heeft ook een twitteraccount met bijna 200.000 volgers waar hij dagelijks tientallen dingen op zet. Hij is dus niet zo’n klein accountje zoals wij en zijn naambekendheid betekent ook dat wat hij er schrijft met meer serieux wordt genomen of in de pers wordt hernomen. Zelf vindt hij dat ook zeer belangrijk anders zou hij er niet zoveel tijd aan besteden. Gezien het belang van zijn account en zijn naambekendheid en het feit dat hij een wereldgekende wetenschapper is zou je dus verwachten dat hij vooraleer hij bepaalde dingen post hij nadenkt en de nodige verificaties doet.

Maar we merken nogal bij heel wat intellectuelen de afgelopen maanden dat als het over Israƫl gaat ze helemaal de kluts kwijt zijn en reageren als een zombie op een prikkel of als een woedende stier op een rode vlag en dat ze helemaal uit hun bol kunnen gaan als Belgische Joden Israƫl verdedigen en nog meer als die personen zelfs geen Joden zijn.

Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn om deze Joden dan af te schilderen als extreemrechtse zionisten maar dat is meestal helemaal niet het geval. De Belgische verdedigers van Israƫl worden verondersteld fascisten te zijn maar ook hier moeten we Van Ranst en zijn volgelingen teleurstellen. We zijn antifascisten in hart en nieren en vechten aan de zijde van onze Joodse vrienden zoals we dat in WWII zouden hebben gedaan. Ook Racisme of anti-islamisme op zich is ons vreemd. Fundamentalisme en extremisme aan hetzij welke kant ook. Het zijn de oude liberale sociale democratische humanistische basiswaarden die de sokkel zijn van dit initiatief. Het was belangrijk dit te stellen aangezien Van Ranst door iedereen en ook ons geapprecieerd wordt als hij met zijn grote account fascisten aanpakt. Zijn reeds 10 jaren durende kruistocht tegen Israƫl (hij sprak in 2004 van Gazacaust) is een spijtige afleiding die de antifascisten Vlaanderen op een kritisch ogenblik sterk verdeelt.

We waren wel van onze stoel gevallen toen deze wetenschapper in volle nieuwe coronacrisis (voor ouderen en zieken) de tijd vond om een tweet van de voorzitster van Forum der Joodse Organisaties te trollen omdat ze zich persoonlijk gekwetst voelde als holocaust overlever door het feit dat Minister Gennez (ook een belangrijk publiek persoon) het nodig vond om de Duitsers als Nazi te beschouwen omdat ze Israƫl bleven steunen tegen Hamas. Rond de uitspraken van Gennez is heel wat te doen geweest maar we hebben die in een ander artikel uitgebreid onderzocht.

Laten we de bewuste tweet en het antwoord van Van Ranst erbij nemen

Misschien is de roem Marc Van Ranst wel naar het hoofd gestoten en voelt hij zich een koning in ons eigen (platte)land. En het is natuurlijk moeilijk bescheiden te blijven met alle lof maar vooral ook door de volledige afwezigheid van kritiek, tenzij door antivaxxers en conspirationisten van het gekste soort. Maar tegenover bepaalde mensen moet je zelfs dan toch een bepaalde vriendelijke voorzichtigheid hebben. Een oude vrouw van 84 jaar die een holocaust overlevende is, daar kan je toch maar respect voor hebben.

Die tweet was dus helemaal niet nodig want ze bracht niets bij aan de discussie en antwoordt op niets van de verschillende dingen die in haar tweet werden geschreven. Het enige wat de tweet wilde doen was kwetsen door de slimmerik te willen uithangen door een zogenaamde komische variante van haar eigen tweet te maken.

Met de kinderen die door de oorlog van Hamas het leven laten en de gekke uitspraken van sommige Israƫlische politici zal geen zinnig mens akkoord gaan. Iedereen zou moeten vragen dat Hamas de gijzelaars vrijlaat, de wapens neerlegt en zoals de PLO haar militaire eenheid vertrekt uit Gaza en dat nadien iets nieuws en beters wordt heropgebouwd. Daarover gaan de gesprekken die moeten uitmonden in echte onderhandelingen. Elke oorlog biedt de kans om nadien vredesakkoorden te sluiten die anders niet mogelijk zijn. Niet dat die kans er is na iedere oorlog, maar iedere oorlog biedt wel de context om dergelijke akkoorden voor te stellen. Niet dat we oorlog wensen om tot vrede te komen, interpreteer ons niet verkeerd. Maar een oorlog verlies je twee keer als je nadien geen stabiele vrede kunt hebben.

Nu moeten we ons geen illusies maken dat voor Marc Van Ranst IsraĆ«l al duizend keer schuldig werd gevonden en veroordeeld is voor oorlogsmisdaden, genocide en verzin er maar de rest ook nog bij. Hij zal dus wel gefrustreerd zijn dat IsraĆ«lhaatster Gennez (sinds zeker 2004) niet zonder tegenstand haar willetje zal kunnen doorduwen en dat ze verborgen achter een zogenaamde ‘Europese Unie’ IsraĆ«l uiteindelijk toch zal veroordeeld of benadeeld krijgen voor het Belgische Voorzitterschap afgelopen is.

We weten ook dat u de comments leest, want u reageerde nogal fel op onze comments vanmorgen. In uw eigen comments liet u dit wel staan ….

En dan bent u verwonderd dat Joden verbaasd zijn dat het sluipend gif van antisemitisme als een hellend vlak genormaliseerd wordt door de manier van argumenteren van bekende personen en de commentaren die deze toelaten op hun accounts. Als u het probleem met deze tweet niet ziet, is dat een probleem.

Op een dag zullen er doden vallen. Het zal een zot zijn die zal schieten. Maar de slachtoffers zullen weer joden zijn. Maar die zullen het dan weer zelf gezocht hebben zeker.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed