Onder mom van het expertaccount Vranckx doet VRTNWS aan Hamas propaganda sinds 7 oktober

0

Eerst dachten we dat Vranckx – de Midden Oosten expert van de Publieke zender VRT (voor ons allemaal want door ons allemaal betaald) – zijn eigen account beheerde en dat er dus een flinsterdun hypocriet lijntje zou staan dat zijn tweets zijn persoonlijke opinie zijn en in generlei de redactie of de VRT betrekken. Dan zouden we kunnen schrijven dat dit hypocriet is.

Maar de VRT is hierin niet hypocriet, ze komt er gewoon volledig voor uit dat zij zelf dit expertaccount beheert en dat het dus volledig onder haar eigen verantwoordelijkheid valt en dus moet worden mee opgenomen in de beoordeling van de objectiviteit en onpartijdigheid van de berichtgeving over Israƫl en Gaza enzovoort. Het is gewoon een bijkomend publicatiekanaal en dat moet dan zoals alle andere publicatiekanalen beantwoorden aan dezelfde normen en voorwaarden om om te mogen gepubliceerd worden.

Waarschijnlijk is dat teveel gevraagd want als je de totale chaos overloopt van de manier waarop VRT en vele andere Vlaamse nieuwsredacties de berichtgeving over het conflict in het Midden Oosten organiseren dan moet je wel concluderen dat er totaal geen framework bestaat waarbinnen de journalisten horen te werken. Een framework voor een nieuwsredactie bevat onder andere een lijst met definities (vb terrorisme) en welke personen of organisaties daaronder vallen, een timeline van feiten, een selectie van gastprekers en specialisten die je kan uitnodigen of die te mijden zijn, verificatie procedures etc … Anders zal de ene journalist vb Hamas een bevrijdingsbeweging noemen terwijl de andere ze een zuiver terroristische fundamentalistische moordorganisatie zou noemen geleid door een aantal corrupte miljoenairs. En is dat nu juist niet wat er op de VRT redacties aan het gebeuren is, al is de benoeming van Hamas als een terroristische beweging eerder uitzonderlijk en meestal redelijk laattijdig. Dat laatste noemt men dan ‘voortschrijdend inzicht’ want in feite betekent dat je in het begin zonder kennis van zaken sprak en beter had gewegen.

De eerste berichtgeving over de Terroristische aanval van 7 oktober door dit account van hun ‘sterreporter’ Vranckx was dit …. Ah het was een operatie en Hamas is dus een militaire organisatie volgens deze woordkeuze.

Maar terwijl voor andere experts en nieuwsorganisaties het duidelijk is dat het om Terrorisme gaat en het dus om een aanslag gaat en dat Hamas een terroristische organisatie is, blijft men op deze accounts van de ‘expert midden oosten’ het over ‘militanten’ hebben van de Palestijnse zaak …. Dit is natuurlijk een publieke nieuwszender onwaardig en is gewoon partijdig, niet neutraal, objectief en in feite niet professioneel. Het is dus geen nieuws maar propaganda verpakt als nieuws.

De toon is gezet en zelfs als men nu en dan eens even niet te lang ook de Israƫlische kant probeert te tonen of aan het woord te laten, is deze account in deze perfect gemaakt als verdoken Hamas propaganda account.

Want zelfs als men 2 dagen later (met een soort Palestijnse handdoek om zijn nek) toch uiteindelijk moet toegeven dat het Terreur is, zonder Hamas een terroristische organisatie te noemen, spreekt men van een militaire aanval waardoor Hamas geen terroristische organisatie kan zijn …. tsja we begrijpen de totale ontreddering natuurlijk als je die bestialiteiten ziet van organisaties die je jarenlang verdedigd en beschermd hebt en nu uiteindelijk tegenover de hele wereld hebben getoond wat voor soort organisaties ze in feite zijn. Verkrachters, beesten, moordenaars, antisemieten en al wat je nog meer wilt … want toen het echte actieve IsraĆ«lische leger toekwam, vluchten ze weg en er zijn zelfs verhalen waar slechts 1 of enkele IsraĆ«lische soldaten standhielden tegen tientallen Hamas ‘strijders’, de helden die bewezen dat ze op het militaire slagveld zelfs de prijs van hun kogels niet waard waren. Uitgezonderd enkele specifieke brigades zijn het showsoldaten, terroristen en moordenaars – niet soldaten voor het militaire slagveld.

De dag nadien is alles weer ‘back as usual’ en is het weer Israel die voor alles verantwoordelijk is en Hamas die voor niets meer verantwoordelijk is en worden oorzaak en gevolg door elkaar gehaald. Het liefst vergeet men zelfs dat 7 oktober heeft plaatsgevonden of verzint men er nog snel een context voor

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed