Movie L’appel de 18 juin 1940 Fr/English/Nl

0

Nederlandse vertaling hieronder (Wikipedia)

L’Appel du 18 juinĀ relate les journĆ©es qui ont prĆ©cĆ©dĆ© l’appel du 18 juin, entrecoupĆ©es dā€™images dā€™archives sur la voix off de Vuillermoz/De Gaulle citant des extraits desĀ MĆ©moires de guerre. Le film s’appuie aussi sur des tĆ©moignages des acteurs de ces journĆ©es.

entre le 17 mai,Ā bataille de MontcornetĀ : le colonel de Gaulle fait reculer les Allemands. LeĀ gĆ©nĆ©ral GeorgesĀ lui refuse de poursuivre l’offensive, mais de Gaulle est promu gĆ©nĆ©ral de brigade.

et le

17 juin, Londres, 10 Downing Street : Churchill accueille de Gaulle, qui demande Ć  rĆ©pondre sur la BBC Ć  lā€™allocution de PĆ©tain. Lord Halifax, ministre des Affaires Ć©trangĆØres, veut mĆ©nager PĆ©tain, et Churchill le suit.

18 juin, 7 h : de Gaulle rĆ©dige le texte de lā€™appel. Puis il le lit Ć  Spears, qui demande des changements. De Gaulle repasse voir Churchill pour le convaincre de lā€™importance de parler le jour mĆŖme, avant lā€™annonce de lā€™armistice. Churchill accepte. De Gaulle peaufine le texte et le fait taper.

18 juin, 18 h : de Gaulle enregistre lā€™appel. Halifax le bloque. Churchill arrive et donne une leƧon de politique Ć  de Gaulle : Halifax tient Ć  une phrase mĆ©nageant le gouvernement de PĆ©tain, et de Gaulle ne doit appeler que les militaires Ć  le rejoindre, pour ne pas s’opposer frontalement au gouvernement en place. Lā€™appel amĆ©nagĆ© est diffusĆ© et Ć©coutĆ© en Grande-Bretagne et en France.

Le film s’achĆØve sur le rappel de la condamnation Ć  mort de De Gaulle par Vichy, et celui de la condamnation Ć  mort de PĆ©tain Ć  la LibĆ©ration, peine qui sera commuĆ©e en dĆ©tention Ć  perpĆ©tuitĆ© par de Gaulle.

The Appeal van 18 juni vertelt over de dagen voorafgaand aan het beroep van 18 juni, afgewisseld met archiefbeelden van de voice-over van Vuillermoz/De Gaulle, waarin fragmenten uit de War Memoires worden geciteerd. De film is ook gebaseerd op getuigenissen van de acteurs uit die tijd.

tussen 17 mei, slag om Montcornet: kolonel de Gaulle duwt de Duitsers terug. Generaal Georges weigerde het offensief voort te zetten, maar De Gaulle werd gepromoveerd tot brigadegeneraal.

en de

17 juni, Londen, Downing Street 10: Churchill verwelkomt De Gaulle, die vraagt ā€‹ā€‹om op de BBC te reageren op de toespraak van PĆ©tain. Lord Halifax, minister van Buitenlandse Zaken, wilde PĆ©tain sparen, en Churchill volgde hem.

18 juni, 7.00 uur: de Gaulle schrijft de tekst van het beroep. Vervolgens leest hij het voor aan Spears, die om veranderingen vraagt. De Gaulle gaat terug naar Churchill om hem te overtuigen van het belang om op dezelfde dag te spreken, voordat de wapenstilstand wordt aangekondigd. Churchill accepteert. De Gaulle verfijnt de tekst en laat deze uittypen.

18 juni, 18.00 uur: de Gaulle neemt het gesprek op. Halifax blokkeert het. Churchill arriveert en geeft De Gaulle een politieke les: Halifax wil een straf die de regering van PƩtain spaart, en De Gaulle hoeft alleen het leger op te roepen zich bij hem aan te sluiten, om zich niet rechtstreeks tegen de zittende regering te verzetten. Het afgesproken gesprek wordt uitgezonden en beluisterd in Groot-Brittanniƫ en Frankrijk.

De film eindigt met een herinnering aan het doodvonnis van De Gaulle door Vichy, en aan het doodvonnis van PĆ©tain bij de Bevrijding, een vonnis dat door De Gaulle zal worden omgezet in levenslange gevangenisstraf.

About The Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed